Slani Hot Dog
Na 4 porce:
- 8 ks „Slanipárků“
- 8 plátků „Prostě Slaniny“
- 100 g kysaného zelí
- 1 velké rajče
- 1 červenou cibuli
- 1 malý římský salát
- 200 g jablek
- 20 g strouhaného křenu
- 50 g cukru
- 100 ml bílého vína
- sůl
Na 4 chlebové bagetky:
- 500 g hladké mouky
- 21 g kvasnic
- 1 lžíce oleje
- sůl
- vlažnou vodu dle potřeby
Na majonézu:
- 5 vaječných žloutků
- 200 ml slunečnicového oleje
- cukr
- sůl
- ocet
- citronovou šťávu
Majonéza
Žloutky vlijte do misky, osolte, přidejte lžičku cukru, lžíci octa a šťávu asi z poloviny citronu. Šlehejte francouzskou metličkou a v tenkém pramínku přilévejte olej. Jakmile má majonéza obvyklou konzistenci, máte téměř hotovo. Zbývá ochutnat a dochutit.
Chlebové bagety
Hladkou mouku prosijte do velké mísy, rozdrobte kvasnice, přidejte olivový olej a vlažnou vodu. Dobře rozmíchejte a osolte. Zpracované hutnější těsto vyválejte na menší cca 20 cm dlouhé chlebové bagetky. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, a na teplém místě nechte kynout alespoň půl hodiny zakryté utěrkou. Pečicí troubu předehřejte na 170°C. Zkontrolujte, že těsto vykynulo a vložte jej do trouby. Pečte přibližně 35 minut. Upečené chlebové bagetky nechte pomalu chladnout a nekrájejte dřív, než zcela vychladnou.
Jablečný křen
Cukr rozpusťte na karamel, zalijte bílým vínem a nechte zcela rozvařit. Oloupaná jablka ostrouhejte a povařte v připraveném karamelu. Přidejte strouhaný křen a tekutinu nechte téměř vyvařit. Dosolte, rozmixujte tyčovým mixérem a nechte zcela vychladnout.
Vypraný a osušený salát rozeberte na jednotlivé listy, rajče nakrájejte na silnější kolečka a cibulku naopak na tenká kolečka. Plátky slaniny vypečte na pánvi, odložte na teplé místo a ihned opečte rozkrojené chlebové bagetky. Potřete majonézou, poklaďte kysaným zelím, plátky rajčete, kolečky cibule, plátky slaniny, prohřátými nebo grilovanými slanipárky. (Párky ohřívejte pouze na páře nebo grilujte. Vždy budou chutnat, tak jak mají. Ohříváním ve vodě zbytečně ztratí chuť). Přidejte jablečný křen, listy salátu. Přiklopte druhou polovinou chlebové bagetky, přimáčkněte a sešpendlete ozdobnými párátky. Přejeme vám dobrou chuť.