Gothaj od Slaniny s červenou cibulkou, octovým “kaviárem”, kyselou okurkou a domácím celozrnným chlebem
Na 4 porce:
- 2 balení salámu Gothaj od Slaniny
Na octový “kaviár”:
- 70 ml octa (8% kvasný lihový)
- 30 ml vody
- 10 g plátkové želatiny
- 300 ml oleje (vychlazeného)
- 1 větší červenou cibulku
- čerstvě mletý pepř
- olej
Na chléb:
- 350 g pšeničné celozrnné mouky
- 150 g žitné chlebové mouky
- 21 g kvasnic
- 1 lžíce oleje
- sůl
- vlažnou vodu dle potřeby
Domácí chléb
Mouku přesijte do velké mísy, rozdrobte kvasnice, přidejte olivový olej a vlažnou vodu. Dobře rozmíchejte a osolte. Zpracované hutnější těsto připravte do hranaté formy vyložené pečicím papírem, přetáhněte potravinovou fólií a na teplém místě nechte kynout alespoň půl hodiny. Pečicí troubu předehřejte na 170°C, odstraňte fólii, zkontrolujte, že těsto zdvojnásobilo svůj objem, tedy vykynulo a vložte jej do trouby. Pečte 1 hodinu a 10 minut. Upečený chléb nechte pomalu chladnout a nekrájejte dřív, než zcela vychladne.
Octový “kaviár”
300 ml oleje nechte dobře vychladit v mrazáku, nejlépe v úzké nádobce tyčového mixéru.
Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat přibližně 10 minut.
Ocet smíchejte s vodou v poměru 7:3, zahřejte maximálně na 80°C a přidejte připravenou dobře vyždímanou želatinu. Přelijte do jakéhokoliv kapátka nebo injekční stříkačky. Pomalu kapejte do zchladlého oleje. Z octové želatiny se vytvarují pěkné kuličky. Nakonec sceďte přes sítko (olej můžete dále upotřebit). Kuličky ještě opláchněte ve studené vodě a můžete použít.
Plátky Gothaje rozložte rovnoměrně po talíři, posypte najemno nakrájenou cibulkou, zastříkněte olejem, opepřete a poházejte kuličkami octa. Dozdobte například kostkami kyselé okurky a servírujte s krajícem domácího chleba. Přejeme vám dobrou chuť.